Om du får varsel om uppsägning eller permitteras
Hur gör jag om jag blir uppsagd?
Checklista om du blir varslad om uppsägning
Omställningsstöd – när din anställning upphör
Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar om en större mängd uppsägningar. Varsel och uppsägning förekommer ofta vid arbetsbrist. Vi ger tips om hur du kan förbereda dig även om du inte vet om du blir arbetslös. Här får du även veta vad som gäller om du blir permitterad, uppsagd, om din arbetsgivare går i konkurs och stöd du kan få från omställningsorganisationer om din anställning upphör.
Har du fått varsel om uppsägning?
Det är inte säkert att du blir uppsagd och arbetslös även om du har blivit varslad. Du kan hitta ett nytt jobb under perioden och förutsättningarna kan ändras på din arbetsplats, så att du får ha kvar din anställning.
Det är viktigt att du skriver in dig den första dagen som arbetslös. Då kan du även ansöka om a-kassa direkt. Du behåller också din sjukpenningsgrundade inkomst, SGI.
Hur gör jag om jag blir uppsagd?
När du blir varslad behöver du inte höra av dig till oss. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så.
När du blir varslad behöver du inte höra av dig till oss. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men även om du inte vet om du berörs är det bra att planera för att det kanske kan bli så.
Om du blir uppsagd – skriv in dig hos Arbetsförmedlingen första dagen du är arbetslös.
Vad betyder varsel?
Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda, ofta på grund arbetsbrist. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Alla som varslas blir inte uppsagda.
Rent praktiskt innebär det att arbetsgivaren gör en anmälan både till den fackliga organisationen och till oss. Anmälan innehåller bland annat skälen till de planerade neddragningarna, när de kommer att ske och hur många som omfattas.
Det är inte alls säkert att ett varsel slutar med att du blir uppsagd, men det kan ändå vara bra att förbereda sig. Här är några tips när du blivit varslad.
- Kolla upp vad som gäller kring uppsägningstid, försäkringar och tjänstepension.
- Skapa en kompetensprofil här på vår webbplats. Då har du ökat dina möjligheter att hitta ett nytt jobb.
- Sök lediga jobb i Platsbanken.
- Ta reda på vad du vill om du blir utan jobb. Du kan använda Karriärvägledning på egen hand för att få verktyg för att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning.
- Förbered ditt cv och jobbansökan och få tips på hur du blir en bra jobbsökare. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.
Omställningsstöd – när din anställning upphör
Om du blir av med jobbet kan du undersöka om du har rätt till stöd via en omställningsorganisation. Stödet ska hjälpa dig på vägen till ett nytt jobb, och du kan ansöka om stödet redan innan din anställning tagit slut. Omställningsstöd kan erbjudas till dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom eller efter att en tidsbegränsad anställning löpt ut.
Om du är anställd hos en arbetsgivare som har kollektivavtal kan du få omställningsstöd av den omställningsorganisation som du tillhör.
Tags
Information