Hur mäts inflation?

Hur mäts inflation? 

Inflationen mäts vanligtvis genom att med hjälp av ett prisindex räkna ut hur prisnivån har ändrats under en 12-månadersperiod. Det vanligaste och mest kända prisindexet i Sverige är konsumentprisindex (KPI). Indexet visar hur mycket det kostar att leva i Sverige och hur denna kostnad utvecklas över tid . Målet för Riksbankens penningpolitik är att inflationen ska vara 2 procent per år, mätt som den årliga procentuella förändringen i KPIF (konsumentprisindex med fast ränta). KPIF beräknas med samma data och på samma sätt som KPI, men utan att effekten av ändrade boräntor räknas med. 

Inflation på 2 procent per år 

Både KPI och KPIF beräknas och publiceras varje månad av Statistiska centralbyrån, SCB. Inflationsmålet är definierat som att den årliga förändringen i KPIF ska vara kring 2 procent, det vill säga att prisnivån i genomsnitt ska öka med 2 procent jämfört med samma period föregående år. Riksbanken följer också förändringar i prisnivån från exempelvis månad till månad.

Så beräknas konsumentprisindex, KPI 

Varje månad samlar SCB in prisuppgifter på ett stort antal varor och tjänster som konsumeras i Sverige. Dessa varor och tjänster är de som SCB bedömer ingå i en representativ konsumtionskorg, det vill säga den avspeglar vad en genomsnittlig svensk konsumerar. En vara eller tjänst som det köps mycket av har stor vikt i mätningen, medan en vara eller tjänst som det köps lite av har liten vikt. Vad konsumenter köper förändras över tid och en gång om året uppdaterar SCB vilka varor och tjänster som ska ingå i mätningen. Det SCB försöker mäta är priset på samma varor och tjänster över tiden. Därför bedömer SCB också hur mycket av prisändringarna som beror på att kvaliteten förbättras, som till exempel när en dators prestanda blir allt bättre, och räknar bort detta. När priserna är sammanställda får man fram ett index för prisnivån som visar hur mycket det kostar att leva i Sverige – det är det som är konsumentprisindex (KPI). För att undvika att få med effekter som beror på att det är en viss säsong, till exempel jul- eller sommarreakampanjer, beräknas vanligtvis sedan inflationen som förändringen av KPI en viss månad jämfört med samma månad året innan.

KPIF, konsumentprisindex med fast ränta – målvariabel för inflationsmålet 

Tidigare använde Riksbanken KPI som målvariabel för inflationsmålet. KPI användes framför allt för att detta var det mest kända måttet på inflationsutvecklingen i Sverige. Men sedan 2017 är KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) Riksbankens formella målvariabel. Inflationen mätt med KPIF var också i praktiken Riksbankens operativa målvariabel under flera år innan 2017. 

KPIF beräknas med samma data och på samma sätt som KPI, men effekten av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån räknas bort, det vill säga KPIF påverkas inte direkt av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån. Läs mer här.



Adnan Gündogdu

Jag kom verkligen inte frivilligt till Sverige. Men, jag vill inte vara en armprotes – utan en naturlig, kroppslig arm och en verklig del av det svenska samhället. Adnan Gündogdu

Skicka en kommentar

Nyare Äldre